ποδηλασία στην πόλη

Παίρνεις το ποδήλατο σου για να πας παντού; Είναι το ποδήλατο πόλης το μέσο σου για βόλτες, προπόνηση και μεταφορά;

Μπορεί να είσαι έμπειρος ποδηλάτης και προσεκτικός. Μην ξεχνάς όμως ότι το ποδήλατό σου είναι ένα ευάλωτο μέσο μεταφοράς. Και αυτό ισχύει ακόμα κι όταν κινείσαι σε δρόμους με μειωμένη κίνηση.

Γιατί ξέρεις ότι εκεί έξω οι δρόμοι είναι γεμάτοι κακό φωτισμό, απρόσεκτους οδηγούς και βιαστικά αυτοκίνητα.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πρέπει να φοβάσαι να κυκλοφορήσεις. Ή να είσαι διαρκώς σε επιφυλακή, σταματώντας έτσι να απολαμβάνεις τη βόλτα σου.

Θα πρέπει απλά να παίρνεις τα απαραίτητα μέτρα.

Ποιός θα διαφωνήσει, άλλωστε, ότι βασική προϋπόθεση για να ευχαριστηθείς την ποδηλασία είναι η άνεση και η ασφάλεια;  

Το ποδήλατο πόλης, ένα από τα πιο ευχάριστα και βολικά μέσα μεταφοράς με πολύ χαμηλό κόστος και αμέτρητα οφέλη, μπορεί να είναι ο καλύτερός σου φίλος. Αρκεί να τον γνωρίσεις λίγο καλύτερα!

Εάν λοιπόν θες να βάλεις το ποδήλατο πόλης στην καθημερινότητά σου, θα πρέπει να ξέρεις πως να συμπεριφέρεσαι στο δρόμο και πως να προστατεύεσαι κατάλληλα.

Παρακάτω θα βρεις όλες τις απαραίτητες συμβουλές, ώστε να μπορείς από εδώ και πέρα να απολαμβάνεις τις πιο άνετες και ασφαλείς ποδηλατικές διαδρομές!

Είσαι αρκετά προσεκτικός στο δρόμο;

ποδήλατο πόλη
Ποδήλατο στην πόλη.

Για να αποφύγεις ατυχήματα που μπορούν να αποφευχθούν, το μυστικό είναι να κινείσαι με αμυντικό τρόπο.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι θα πρέπει να συγκεντρώνεσαι στην οδήγηση και να αποφεύγεις οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή. Άσε το κινητό να χτυπάει. Μην οδηγείς με το gps στο χέρι. Και μην αλλάζεις μουσική κάθε λίγο και λιγάκι. Για να έχεις τον έλεγχο της κίνησης, θα πρέπει να κοιτάς μπροστά προσέχοντας για επερχόμενα εμπόδια.

Επίσης, μάθε να κοιτάς πάνω από τον ώμο σου ενώ διατηρείς την ευθεία πορεία σου. Έτσι, ελέγχεις την κίνηση πίσω σου και προσαρμόζεις έγκαιρα την ταχύτητα και την πορεία σου όταν χρειαστεί.

Όταν ποδηλατείς στην πόλη, πρέπει να κινείσαι αμυντικά και να μην αποσπάσαι από το κινητό και τη μουσική. Επίσης, έλεγχε την κίνηση και κράτα ευθεία πορεία! Click to Tweet

Σχεδίασε από πριν την διαδρομή

ποδηλάτης πόλη
Ποδηλάτης στην πόλη με ασφάλεια.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις, ώστε να ξέρεις τι θα συναντήσεις. Εάν για παράδειγμα περάσεις από δρόμους που κάνουν έργα, θα πρέπει να περιμένεις χώματα, λάσπες ή στενώματα του δρόμου.

Ακόμα καλύτερα;

Επέλεγε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας ή λιγότερο πολυσύχναστους. Ειδικά σε ώρα αιχμής ή όταν έχουν μία λωρίδα ανά κυκλοφορία. Διαφορετικά, μπορείς να αναβάλλεις τη βόλτα σου για κάποια ώρα που θα έχει λιγότερη κίνηση.

Και μην ξεχνάς!

Έξω από σχολεία, παιδικές χαρές και γενικότερα σε γειτονιές, όπου μπορεί ανά πάσα στιγμή να πεταχτεί κάποιο παιδί, ελαττώνουμε πάντα ταχύτητα. Και οι βόλτες με το ποδήλατο θέλουν την προσοχή τους!

Κατέβασε τον οδηγό με γενικές συμβουλές για την ποδηλασία;

Εξοπλίσου σωστά

εξαρτήματα ποδηλάτου
Kit με τα απαραίτητα εργαλεία για το ποδήλατο

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι κάθε ποδηλάτης που σέβεται τον εαυτό του έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ξέρεις όμως ποιός είναι αυτός;

Ας ξεκινήσουμε με τα φώτα.

Τόσο μικρά και ελαφριά, που δεν έχεις καμία δικαιολογία να μην τα βάζεις στο ποδήλατό σου! Ένα ποδήλατο θα πρέπει να είναι πάντα εξοπλισμένο με εμπρόσθιο και οπίσθιο φανάρι, λευκού ή κίτρινου χρώματος το πρώτο και κόκκινου χρώματος το δεύτερο. Έτσι, είσαι πάντα ορατός και στους οδηγούς και στους πεζούς.

Εάν κινείσαι το βράδυ ή σε μέρη με λιγοστό φωτισμό, φρόντισε να επενδύσεις σε φώτα υψηλής φωτεινότητας, ώστε να μπορείς να βλέπεις καθαρά μπροστά σου. Τα φώτα αυτά είναι συνήθως επαναφορτιζόμενα και πιο ακριβά από τα φώτα ασφαλείας. Όταν όμως πρόκειται για την ασφάλειά σου, δεν πρέπει να κάνεις εκπτώσεις!

Νομίζεις ότι τελειώσαμε;

Κι όμως, όχι!

Εξίσου απαραίτητα για κάθε βόλτα είναι το κουδουνάκι, οι λασπωτήρες, μια κλειδαριά και η σχάρα με τις πλαϊνές βαλίτσες, εάν θέλουμε να μεταφέρουμε εύκολα και άνετα διάφορα αντικείμενα.

Μην ξεχνάς πριν από κάθε βόλτα να ελέγχεις εάν τα μηχανικά μέρη του ποδηλάτου σου είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση. Οι τροχοί, τα φρένα, οι αλλαγές των ταχυτήτων, η κατάσταση των ελαστικών, το τιμόνι να στρίβει εύκολα, χωρίς τζόγο.

Δεν είναι, άλλωστε, προτιμότερο να τα ελέγχεις πριν ξεκινήσεις, παρά να τα επισκευάζεις στη μέση της διαδρομής;

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι ένα σκασμένο λάστιχο, να μην αλλάζουν οι ταχύτητες ή να μην δουλεύει σωστά η αλυσίδα! Όλα αυτά μπορείς να φτιάξεις είτε μόνος σου, είτε με μια γρήγορη επίσκεψη σε ένα κατάστημα ποδηλάτων.  

Σε κάθε βόλτα, καλό είναι επίσης, να έχεις μαζί σου κάποια εργαλεία και ανταλλακτικά σε περίπτωση ανάγκης.  Η λίστα με τα απαραίτητα περιλαμβάνει, σαμπρέλα – τρόμπα – λεβιεδάκια – κιτ επισκευής σαμπρέλας στην περίπτωση, ένα πολυεργαλείο, εργαλείο για την αλυσίδα και γάντια μιας χρήσης ή μωρομάντηλα για να σκουπιστείς.

Αυτά μπορείς να τα έχεις σε ένα σακίδιο πλάτης, σε μια βαλίτσα της σχάρας ή όσα χωράνε σε ένα τσαντάκι κάτω από την σέλα.

Τα ρούχα κάνουν τον ποδηλάτη

γυναικείο ποδήλατο
Γυναικείο ποδήλατο στη φύση.

Ξέρουμε τι θα πεις.  «Σιγά, για μια βόλτα με το ποδήλατο θα αλλάξω ντουλάπα;»

Κι όμως!

Τα κατάλληλα ρούχα για ποδηλασία είναι κανόνας, αφού σε βοηθάνε να κάνεις ποδήλατο πόλης με άνεση και να ποδηλατείς για περισσότερο ώρα.  

Πρώτα απ' όλα, φόρα κράνος! Το κράνος είναι απαραίτητο κάθε φορά που θα χρησιμοποιείς το ποδήλατο για τον προφανή λόγο της ασφάλειας.

Τα ρούχα και τα παπούτσια πρέπει να είναι άνετα, να μην εμποδίζουν τις κινήσεις σου και να προσέχεις τα μπατζάκια ή η φούστα να μην πιαστούν στην αλυσίδα και τα γρανάζια. Εκτός του ότι θα λερωθούν, υπάρχει και κίνδυνος τραυματισμού.

Το βράδυ με ένα αντανακλαστικό γιλέκο ή μπουφάν γίνεσαι πιο εύκολα αντιληπτός από τους άλλους οδηγούς ή πεζούς. Επίσης, τα γυαλιά και τα γάντια βοηθούν να κινείσαι πιο άνετα.

Ολοκλήρωσε το σύνολο με διάφορα αντανακλαστικά πάνω στο ποδήλατο, στο κράνος και στους τροχούς.

Όταν ποδηλατείς στην πόλη πρέπει να είσαι ντυμένος με άνετα ρούχα και παπούτσια, να έχεις κράνος και, αν είναι βράδυ, αντανακλαστικό γιλέκο ή μπουφάν! Click to Tweet

Σεβασμός πάνω απ' όλα

ποδήλατα πόλη
Ποδήλατα στην πόλη.

Σου ακούγεται κλισέ;

Ίσως.

Το να σεβόμαστε όμως τους άλλους οδηγούς και πεζούς στον δρόμο, ακόμα και αυτούς που δεν μας σέβονται, είναι ένας σίγουρος τρόπος να κερδίσουμε το σεβασμό τους. Αποτελεί επισης βασικό κανόνα για την οδήγηση και την ποδηλασία.Για τη δική σου ασφάλεια, αλλά και των άλλων, είναι σημαντικό να κινείσαι με προβλέψιμο τρόπο και ευγένεια, τηρώντας τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Πριν στρίψεις, θα πρέπει πάντα να προειδοποιείς με το χέρι προς την κατεύθυνση που θέλεις να πας. Σταματάς στο κόκκινο και στα STOP και κινείσαι πάντα με την φορά των αυτοκινήτων, ποτέ ανάποδα! Αυτό γιατί υπάρχει περίπτωση να βγει απότομα αυτοκίνητο ή μηχανάκι από κάθετο δρόμο που δεν θα κοιτάξει προς το μέρος σου και να προκληθεί ατύχημα. Επίσης, προσπάθησε να έχεις οπτική επαφή με τον οδηγό που θέλει να στρίψει ή να μπει στην πορεία σου.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνεις στα λεωφορεία και σε όλα τα μεγάλα οχήματα. Αυτά  ποτέ δεν τα προσπερνάς, εάν δεν τελείως ακινητοποιημένα! Ούτε μένεις στο πλάι τους , αφού έχουν μια «τυφλή» περιοχή στους καθρέφτες τους και εάν είσαι σε αυτή την περιοχή, οι οδηγοί τους δεν μπορούν να σε δουν.

Τέλος, μην ξεχνάς να κινείσαι σταθερά στην πορεία σου και ανάλογα το πλάτος του δρόμου και την περίσταση, να αφήνεις χώρο στα αυτοκίνητα να προσπερνούν με ασφάλεια. Όταν περνάς από την δεξιά πλευρά των σταματημένων αυτοκινήτων πρόσεχε μήπως ανοίξει απότομα καμιά πόρτα, συνήθως από επιβάτες που δεν κοιτούν για διερχόμενα ποδήλατα.

Πρωταρχικό μέλημα ενός ποδηλάτη είναι πάντα η ασφάλεια η δική του και των άλλων. Με αυτόν τον τρόπο εξάλλου κερδίζεις ευκολότερα τον σεβασμό και την αποδοχή τους.

Τα αυτοκίνητα είναι μεγάλα, εσύ με το ποδήλατό σου όμως, μικρός. Ποιός είναι ο τρόπος να “σωθείς”; Τσέκαρε το παρακάτω βίντεο για μερικά πολύ απλά tips αφαλείας και βγες στους δρόμους άνετος!

Κλείσε τη μουσική

ποδηλασία πόλη
Νυχτερινή ποδηλασία

Σε όλους μας αρέσει να ποδηλατούμε ακούγοντας μουσική. Όσο ευχάριστο είναι όμως, άλλο τόσο είναι και επικίνδυνο.

Και για του λόγου το αληθές…διάβασε παρακάτω!

Η Αστυνομία του Καναδά υποστηρίζει ότι στο 30% των ατυχημάτων με ποδήλατα, οι αναβάτες δεν είχαν την προσοχή τους στο δρόμο και σε μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται στα ακουστικά. Έτσι, ξεκίνησε και καμπάνια ενημέρωσης για την επικινδυνότητα των ακουστικών. Μάλιστα, δεν έμειναν στην ενημέρωση, αλλά προειδοποιούν ότι σύντομα θα κόβουν και κλήση σε κάθε ποδηλάτη με ακουστικά.

Μπορεί για κάποιους να ακούγεται υπερβολικό, η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν ακούς χαμηλά μουσική με ακουστικά ενώ κάνεις ποδήλατο, υπάρχει πιθανότητα να παραβλέψεις κάτι που συμβαίνει γύρω σου και να θέσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου σε κίνδυνο χωρίς λόγο. Γι' αυτό, όταν ποδηλατείς κράτα την αγαπημένη σου μουσική για το σπίτι και απόλαυσε τους ήχους της πόλης και της φύσης.

Η τέχνη του να ποδηλατείς με ασφάλεια σε δρόμους ανοικτούς στην κυκλοφορία αποκτάται κυρίως με την εμπειρία και κάνει τις βόλτες σου κάθε φορά καλύτερες. Ποιός δε θέλει, άλλωστε, να νιώθει ασφαλής ενώ κάνει την αγαπημένη του δραστηριότητα;

Είσαι κι εσύ ένας απ’αυτούς που χρησιμοποιούν ποδήλατο πόλης για τις μετακινήσεις τους; Πες μας στα σχόλια!

…και αν θέλεις να μάθουν και οι φίλοι σου πως να είναι αφαλείς στο δρόμο με το ποδήλατο, μοιράσου αυτό το άρθρο στα Social Media!

Γράψε σχόλιο

 
Ακολούθησε μας για να ενημερώνεσαι όποτε δημοσιεύουμε κάτι ενδιαφέρον για την ποδηλασία!