ποδηλασίαΔεν είναι λίγες οι φορές που νιώθεις κάποιο μέρος του σώματός σου να μουδιάζει και να πονάει μετά από αρκετές ώρες πάνω στο ποδήλατο.

Αρχικά, το αγνοείς και συνεχίζεις.

Αυτό όμως επιμένει, εξαπλώνεται και πριν το καταλάβεις, έχει αρχίσει να γίνεται εκνευριστικό. 

Τί προκαλεί λοιπόν αυτούς τους πόνους;

Η κακή στάση οδήγησης, η έλλειψη ισορροπίας των μυών, η λανθασμένη ρύθμιση του ποδηλάτου στα μέτρα του αναβάτη και φυσικά η ηλικία, είναι οι βασικές παράμετροι που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείς.

Είτε :

Eίτε νιώθεις έναν πρωτόγνωρο πόνο που δεν ξέρεις πως προέκυψε, εμείς σου έχουμε τη λύση!

Διάβασε παρακάτω όλες τις συμβουλές που συγκεντρώσαμε για εσένα, ώστε να μην πονέσεις ποτέ ξανά πάνω στο ποδήλατο και να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες like a pro!

Μουδιασμένα δάχτυλα

το ποδήλατο
Στάση του σώματος πάνω στο ποδήλατο.

Μουδιάζουν τα δάχτυλά σου;

Τότε δύο πράγματα συμβαίνουν: Είτε φοράς λάθος παπούτσια, είτε έχεις ρυθμίσει λάθος τα cleats.

Τα σωστά παπούτσια είναι σωτήρια για την πολύωρη ποδηλασία, αφού υποβοηθούν το μετατάρσιο χωρίς να πιέζουν τα νεύρα. Η κακή επιλογή παπουτσιών παρατηρείται συνήθως σε όσους ποδηλατούν χωρίς κουμπωτά πετάλια και χρησιμοποιούν τα αθλητικά τους παπούτσια στο ποδήλατο. Τα αθλητικά παπούτσια (δρομικά, lifestyle,κτλ) είναι μεν άνετα και ξεκούραστα στο τρέξιμο ή στο περπάτημα, αλλά δεν είναι κατάλληλα για ποδήλατο.

Κατέβασε τον οδηγό με όλα τα tips για σωστή ποδηλασία;

Τί πρέπει να κάνεις λοιπόν αν νιώθεις κάψιμο;

Επένδυσε σε παπούτσια με σκληρή και άκαμπτη σόλα που μεταφέρει σωστά και αποδοτικά τη δύναμη στα πετάλια και απλώνει την πίεση από τα πετάλια σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Ακόμα, μπορείς να αγοράσεις ένα σετ καινούρια πετάλια με πιο φαρδιά πλατφόρμα.

Εάν φοράς κουμπωτά παπούτσια, το πιο πιθανό είναι τα μουδιάσματα να οφείλονται στην κακή ρύθμιση των cleats.

Και γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί αν έχεις ρυθμίσει λάθος τα σχαράκια (cleats) που κρατούν το πόδι σε μία συγκεκριμένη θέση, το αποτέλεσμα θα είναι η μεταφορά της πίεσης από τα πετάλια σε λάθος σημείο του ποδιού. Αυτό με τη σειρά του συμπιέζει τα νεύρα που βρίσκονται στο πέλμα, με αποτέλεσμα να μουδιάζει.

Πόνοι στο γόνατο

πετάλ ποδηλάτου
Μέτρηση κλίσης ποδιού στο ποδήλατο.

Αν πονάς στο γόνατο, ένας είναι ο συνήθης ύποπτος.

Η σέλα η οποία είναι πιο χαμηλά από ότι θα έπρεπε, ειδικά αν πονάς στο μπροστινό μέρος του γονάτου. Κάποιες φορές μπορεί να φταίνε και οι αγύμναστοι γλουτοί σου. Για αυτό δοκίμασε πιο εύκολες διαδρομές και γύμνασε τους γλουτούς σου.  

Ταλαιπωρημένα πέλματα

παπούτσια ποδηλασίας
Ειδικά παπούτσια ποδηλασίας.

Πού μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο πίσω μέρος του αστραγάλου;

Είτε στο ότι έχεις ταλαιπωρήσει τον αχίλλειο τένοντα κάνοντας πολλά πράγματα σε λίγο χρόνο, είτε στη λανθασμένη θέση των ποδιών στα πετάλια-αν δηλαδή τα πέλματα είναι πολύ μπροστά.

Και τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση;

Είναι απλό!

Πάγος και αντιφλεγμονώδη είναι οι μαγικές λέξεις.

Μην αγχώνεσαι όμως.

Υπάρχει μια καλή άσκηση που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τον πόνο γρήγορα. Απλά τοποθέτησε το μισό σου πέλμα στην άκρη ενός σκαλιού με το πίσω μέρος να κρέμεται στο κενό. Πίεσε ελαφρά προς τα κάτω και κράτησέ το για 20 δευτερόλεπτα. Θα πεις αντίο στον πόνο!

Tip: Αν νιώθεις πόνο στο πίσω μέρος του αστραγάλου μετά από προπόνηση βάλε πάγο στο σημείο και, αν ο πόνος είναι έντονος, πάρε αντιφλεγμονώδη! Click to Tweet

Επιβαρυμένα ισχία

ποδήλατο σέλα
Πόνος στο ποδήλατο λόγω σέλας.

Ήξερες ότι πιέζοντας τον εαυτό σου να ξεπεράσει τα όριά του μπορεί να επιβαρύνεις τα ισχία σου;

Μία είναι η λύση!

Αύξησε το ρυθμό σου, ώστε να αποσυμφθορηθεί η περιοχή.

Επίσης, έχουμε να σου προτείνουμε και το εξής. Δοκίμασε τη στάση “περιστέρι” της yoga, η οποία κάνει θαύματα.

Κάτσε στο έδαφος με την πλάτη σου ίσια, φέρε το ένα πόδι μπροστά και λύγισε το γόνατο ώστε το πόδι να σχηματίζει γωνία 90 μοιρών. Ακριβώς το ίδιο κάνε και με το άλλο πόδι με τη διαφορά ότι πρέπει να βρίσκεται πίσω.

Πονεμένοι γλουτοί

κολάν ποδηλασίας
Ειδικό ποδηλατικό κολάν.

Η σέλα είναι το Α και το Ω στο ποδήλατο.

Αν έχει μεγάλη κλίση προς τα κάτω, τότε το σώμα γέρνει μπροστά και ρίχνεις περισσότερο βάρος στα χέρια. Γι΄αυτό, θα πρέπει να είναι παράλληλα με το έδαφος ή να έχει 1 μοίρα κλίσης (προς τα κάτω ή προς τα πάνω).

Μια λάθος αγορά σέλας μπορεί να προκαλέσει επίσης πόνους στα πόδια. Ξέρουμε πόσο αναπαυτική μπορεί να είναι μια μαλακή και άνετη σέλα στην αρχή, αλλά σε μεγάλες διαδρομές θα διαπιστώσεις το ακριβώς αντίθετο.

Γιατί γίνεται αυτό;

Γιατί οι μεγαλύτερες σέλες έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια τριβής με το σώμα, άρα θα καταπονήσουν τους γλουτούς σου πιο εύκολα. Αντίθετα, οι συμπαγείς σέλες, που είναι και στενές, είναι συνήθως οι καλύτερες. Η επιφάνεια τριβής με τους γλουτούς είναι μειωμένη και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην ταλαιπωρείται το σώμα.

Μια μαλακή και άνετη σέλα δεν θα σε βολέψει σε μακρινές διαδρομές. Προτίμησε μια συμπαγή σέλα που θα προσφέρει μειωμένη επιφάνεια τριβής με τους γλουτούς. Click to Tweet

Υπερβολική πίεση στα χέρια

ποδηλάτης
Κούραση στην ποδηλασία.

Προσοχή! Οι πόνοι στα χέρια είναι ακόμα χειρότεροι γιατί μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονές, οι οποίες να διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνήθως η αιτία βρίσκεται στην κακή στάση του σώματος, αφού συχνά μπορεί να ρίχνεις μεγαλύτερο βάρος στα χέρια και τους ώμους.

Αν το τιμόνι σου είναι χαμηλά, μπορεί να πιέζεις υπερβολικά τα νεύρα των χεριών.

Αυτό προκαλεί μούδιασμα, σφίξιμο στα δάχτυλα και πόνο στους καρπούς, γι΄αυτό είναι απαραίτητο να φοράς ελαφριά γάντια με μαλακή επένδυση. Κράτα το τιμόνι με τους καρπούς σε κανονική γωνία, όπως όταν κάνεις χειραψία. Σιγουρέψου ότι η σέλα σου δεν έχει κλίση προς τα κάτω, γιατί με αυτόν τον τρόπο το βάρος πέφτει προς τα εμπρός και έτσι καταπονούνται τα χέρια σου.

Τί άλλο μπορείς να κάνεις; Πρόσθεσε μερικούς αποστάτες κάτω από το λαιμό ώστε να έχεις μια πιο όρθια θέση οδήγησης ή ακόμα και να γυρίσεις το λαιμό του τιμονιού ανάποδα – αν αυτός έχει μοίρες. 

Επιβαρυμένοι ώμοι

ποδήλατο σημεία προσοχής
Σημεία προσοχής πάνω στο ποδήλατο.

Μην ανησυχείς, συμβαίνει σε όλους!

Πολλές φορές όλη η ένταση της προσπάθειας μεταφέρεται στους ώμους, το πάνω μέρος της πλάτης και τον αυχένα.

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις λανθασμένη στάση;

Κάνε ένα τεστ. Κοίτα μπροστά με τα χέρια στο τιμόνι και αν βλέπεις τον τροχό, τότε θα πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που οδηγείς. Μην ξεχνάς επίσης ότι όταν κάνεις ποδηλασία θα πρέπει να έχεις χαλαρούς τους ώμους σου.

Μακρύς λαιμός

ποδήλατο κούραση
Εξάντληση στην ποδηλασία.

Αν κρατάς το τιμόνι έχοντας τα χέρια σε πλήρη έκταση, με προτεταμένους τους καρπούς, τότε πιέζονται τα νεύρα. Για να βρεις τη σωστή θέση, προσπάθησε να έχεις τα χέρια κάθετα στο υπόλοιπο σώμα και τους αγκώνες λυγισμένους.

Μουδιασμένη βουβωνική χώρα

σέλα ποδηλάτου
Σωστή ρύθμιση της σέλας ποδηλάτου.

Σκύβοντας μπροστά καθώς ποδηλατείς, πιέζεις τα νεύρα τα οποία μειώνουν τη ροή του αίματος και μουδιάζουν την περιοχή.

Γι’ αυτό επέλεξε ειδικά ρούχα και προσάρμοσε την κλίση της σέλας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα κόκαλα της λεκάνης να κάθονται καλύτερα και να μπορούν να διαχειριστούν σωστά το βάρος του σώματος.

Αν έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα με τη συγκεκριμένη περιοχή, τότε μπορείς να αγοράσεις μία σέλα είτε με κενό στη μέση, είτε με ειδικά σχεδιασμένο «αυλάκι» που βοηθάει στην αποσυμφόρηση της περιοχής.

Όλα τα παραπάνω είναι συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνει ένας ποδηλάτης, γι΄αυτό μην ξεχνάς να τσεκάρεις τη στάση του σώματός σου όταν ποδηλατείς και να είσαι σίγουρος ότι έχεις σωστά σεταρισμένο το ποδήλατό σου. Ακολούθησε τις συμβουλές μας και να είσαι σίγουρος ότι η ποδηλασία σου θα γίνει πολύ πιο απολαυστική!

Εσύ σε ποιά σημεία του σώματός σου πονάς πιο συχνά μετά από ώρες πάνω στο ποδήλατο; Γράψε μας στα σχόλια!

1 Comment

  1. Γειά σας,,,
    Ανέβηκα μετά από καιρό στην Πάρνηθα από το Μαρούσι έχουντας κάνει μεγάλη προσπάθεια με ισομετρικες ασκήσεις για να λύσω ένα πρόβλημα με πόνο -τσιμπημα στο δεξί γονατο. Στο τέλος της αναβάσης έδειχνε κάτι να με ενοχλεί λίγο πίσω… Κ πλάγια από το γονατο.. Στην επιστροφή μετά από απολαύστικη κατάβαση λοιπόν με τσιμπήσε το γονατο πίσω σαν να λέμε αυτήν την ταινία… Που έχουμε εκεί…. Μου είχε ξανασυμβει άλλη μια φορά που έκανα πολλά χλμ. Εν τέλη συνέχισα προσεχτικά κ ο πόνος ήταν έντονος αλλά περνάγε….. Ένα ποδήλατο μας έμεινε τι να κάνω ??;;;;;;;

Γράψε σχόλιο

 
Ακολούθησε μας για να ενημερώνεσαι όποτε δημοσιεύουμε κάτι ενδιαφέρον για την ποδηλασία!