Αν ψάχνεις ένα δώρο που θα ενθουσιάσει τα παιδιά, μάντεψε… σου βρήκαμε το ιδανικό και είναι το παιδικό ποδήλατο!ποδήλατο για παιδιά

Παίρνοντας ένα παιδικό ποδήλατο δώρο στο παιδί/βαφτιστήρι/ανήψι σου, θα γίνεις εγγυημένα ο ήρωας του και η ποδηλασία θα γίνει το νέο του κόλλημα!

Πού είναι το πρόβλημα;

Εάν η επιλογή ποδηλάτου για ενήλικό είναι μία φορά δύσκολη υπόθεση, η επιλογή παιδικού ποδηλάτου είναι 10 φορές πιο δύσκολη.

Γιατί έτσι;

Οι παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν είναι περισσότερες εξαιτίας της μικρότερης σωματοδομής και της έλλειψης δύναμης του παιδιού. Και σίγουρα, δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε με τις δικές μας απαιτήσεις και τα δικά μας μέτρα.

Ποιά είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέξεις στην αγορά παιδικού ποδηλάτου, ώστε να είσαι σίγουρος ότι έκανες τη σωστή επιλογή;

Κράτα σημειώσεις!

Ακολούθησε το “χρυσό” κανόνα

ποδηλασια παιδια
Ποδηλασία για παιδιά.

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να προσέξεις κατά την επιλογή παιδικού ποδηλάτου είναι το ποδήλατο να βρίσκεται στα μέτρα του παιδιού.

Μπορεί να κοστίσει κάτι παραπάνω η εναλλαγή ποδηλάτων (αν και μπορείς να γλιτώσεις κάποια χρήματα πουλώντας το προηγούμενο), ωστόσο, η ασφάλεια του παιδιού θα είναι έτσι εγγυημένη.

Γιατί;

Εάν ένα παιδί δεν μπορεί να ελέγξει καλά ένα ποδήλατο, δεν φτάνει με τα πόδια του το έδαφος ή δεν μπορεί να πιάσει καλά τα φρένα επειδή το τιμόνι είναι πολύ μακριά, τότε δεν πρόκειται για διασκέδαση, αλλά για επικίνδυνη παγίδα.

Και δεν το θέλουμε αυτό, έτσι;

Σκέψου μόνο ότι ενήλικες με ποδήλατα στα μέτρα τους πέφτουν συχνά θύματα ατυχημάτων, πόσο μάλλον ένα παιδί, που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην κατάλληλη θέση.

Όταν αγοράζεις ένα ποδήλατο για το παιδί σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις αν θα αισθάνεται άνετα όταν το χρησιμοποιεί.

Αν ένα ποδήλατο είναι πολύ μικρό, θα νιώθει στριμωγμένο και ίσως ακόμη και αμήχανα όταν κάθεται σε αυτό. Αν, από την άλλη, είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να φοβάται ότι θα χάσει τον έλεγχο του ποδηλάτου.

Χρησιμοποιώντας τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την ηλικία και το μήκος των ποδιών του παιδιού θα μπορέσεις να επιλέξεις ένα ποδήλατο στα μέτρα του.

Ο χρυσός κανόνας για την αγορά παιδικού ποδηλάτου: Πρέπει να είναι στα μέτρα του παιδιού, ώστε να μπορεί να το ελέγχει εύκολα! Click to Tweet

Κάνε το παιδί ποδηλάτη από… κούνια

Παιδικό ποδήλατο με ασφάλεια.

Εντάξει, υπερβάλλουμε! (Ή μήπως όχι;)

Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να ποδηλατούν με βοηθητικούς τροχούς μεταξύ των ηλικιών 3 και 4. Μεταξύ των ηλικιών 4 και 8, που έχουν μεγαλώσει αρκετά σωματικά, μπορούν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν βοηθητικές ρόδες.

Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται ένα παιδικό ποδήλατο εξοπλισμένο έστω με μία βοηθητική ρόδα μέχρι να γίνουν περίπου 5 ετών, αφού η ισορροπία απαιτεί δύναμη και συντονισμό.

Επιπλέον, ένα παιδί για να μάθει να κάνει σωστά ποδήλατο, πρέπει να ενδιαφέρεται, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει μέχρι και την ηλικία των 10 ετών.

Διάλεξε το σωστό μέγεθος

παιδικό ποδήλατο
Παιδικό ποδήλατο για κορίτσια.

Ετοιμάσου να γίνεις expert στα μεγέθη παιδικών ποδηλάτων!

Τα πιο κοινά μεγέθη τροχών είναι 12, 16, 20 και 24 ίντσες.

Πιο συγκεκριμένα;

Τα παιδικά μεγέθη ποδηλάτων ξεκινούν με 12-ιντσών ζάντες και μετά αυξάνονται ανά 2 ίντσες, μέχρι και 24 ίντσες. Ωστόσο, τα ποδήλατα με τροχούς διαμέτρου 14 ιντσών και 18-ιντσών συνήθως δεν είναι διαθέσιμα.

Σε αντίθεση με τα ποδήλατα των ενηλίκων , στα οποία μετριέται το μέγεθος βάσει σκελετού και καθίσματος (ύψος), στο παιδικό ποδήλατο το μέγεθος μετριέται ανάλογα με τη διάμετρο των τροχών του.

Το αν το ποδήλατο θα είναι 14,16 ή 20 ιντσών εξαρτάται από την ηλικία. Οι κατηγορίες, ουσιαστικά, είναι 4: προσχολικής ηλικίας (συνήθως και χωρίς πετάλια, με ρόδες κάτω των 16 ιντσών), μεταξύ 4 και 6 ετών (με ρόδες 16 ιντσών), μεταξύ 6 και 10 ετών (με ρόδες 20 ιντσών) και μεταξύ 9 και 12 ετών (με ρόδες 24 ιντσών).

Αυτές οι γενικές ηλικιακές κατηγορίες καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών, με κάποιες εξαιρέσεις σε παιδιά που ίσως είναι πολύ ψηλά για την ηλικία τους.

Από εκεί κι έπειτα, ένα παιδί είναι σε θέση (και σε διάπλαση) να χρησιμοποιήσει ένα μικρό ποδήλατο ενηλίκου.

Μην ξεχνάς το ύψος

παιδί ποδηλασία
Παιδί που κάνει ποδηλασία.

Εκτός από τον γενικό κανόνα ταξινόμησης μεγέθους ποδηλάτου βάσει ηλικίας ένας πιο συγκεκριμένος κανόνας είναι και καθ’ ύψος.

Πώς μπορείς να ακολουθήσεις αυτόν τον κανόνα;

Απλό! Μετρώντας τα πόδια του παιδιού.

Άκου, λοιπόν, τι θα κάνεις.

Θα πάρεις ένα μέτρο και θα ξεκινήσεις να μετράς από τον καβάλο προς τον αστράγαλο μέχρι τη φτέρνα.

Σε γενικές γραμμές:

  • Παιδιά ηλικίας 2 έως 4 με 35 έως 43 εκατοστά μήκος μέτρησης χρειάζονται ποδήλατο με τροχούς 12-ιντσών.
  • Παιδιά ηλικίας 4 έως 6 με 42 έως 50 εκατοστά στο μήκος μέτρησης χρειάζονται ποδήλατο με τροχούς 14-ιντσών.
  • Παιδιά ηλικίας 5 έως 8 με 48 έως 55 εκατοστά στο μήκος μέτρησης χρειάζονται ποδήλατο με τροχούς 16-ιντσών.
  • Παιδιά ηλικίας 6 έως 9 με 52 έως 60 εκατοστά στο μήκος μέτρησης χρειάζονται ποδήλατο με τροχούς 18-ιντσών.
  • Παιδιά ηλικίας 7 έως 10 με 58 και 66 εκατοστά στο μήκος μέτρησης χρειάζονται ποδήλατο με τροχούς 20-ιντσών.
  • Τέλος, παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω με 64- 72 εκατοστά στο μήκος μέτρησης χρειάζονται ποδήλατο με τροχούς 24 ιντσών.

Οι ηλικίες και μετρήσεις θα καλύψουν όλα τα παιδιά με βάση τις ατομικές διαφορές ύψους που μπορεί να έχει κάθε παιδί.

Δεδομένου ότι τα μεγέθη ποδηλάτων των 14 ιντσών και 18-ιντσών τροχών δεν πωλούνται συνήθως, αν διαπιστώσεις ότι το παιδί χρειάζεται ένα από αυτά τα μεγέθη, θα πρέπει πιθανώς να πειραματιστείς με τα άλλα διαθέσιμα μεγέθη. Φρόντισε να πέσεις μέσα!

Μπορείς να βρεις το σωστό μέγεθος παιδικού ποδηλάτου αν μετρήσεις το μήκος του ποδιού του παιδιού από τον καβάλο μέχρι τη φτέρνα. Click to Tweet

Λάβε υπ’ όψιν σου το βάρος του παιδιού

Τί σχέση έχει το βάρος;

Το βάρος παίζει σημαντικό ρόλο στη διασκέδαση και στον έλεγχο ενός παιδικού ποδηλάτου, περισσότερο από το δικό σου.

Για ποιό λόγο;

Επειδή τα παιδιά είναι ελαφρύτερα, μικρότερα και πιο αδύναμα. Ένα κιλό λιγότερο από το ποδήλατο ενός 6χρονου βάρους 30 κιλών είναι σαν 2,5 κιλά λιγότερα από ποδήλατο ενηλίκου! Γι’αυτό πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο βάρος του παιδιού για να κάνεις τη σωστή επιλογή.

Κάνε τις απαραίτητες μετρήσεις για τους δισκοβραχίονες

Παιδιά και παιδικό ποδήλατο.

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικοί, χρειάζονται δισκοβραχίονες που ισοδυναμούν σε μήκος με το 20% του εσωτερικού του ποδιού τους.

Σου έχουμε κι έναν εναλλακτικό τρόπο μέτρησης!

Ένας εμπειρικός μετρικός κανόνας είναι το 1/10 του ύψους, αν και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερο.

Προσοχή στις ρόδες

Υπάρχει ένας βασικός κανόνας για τις ρόδες.

Ποιός είναι αυτός;

Μην αγοράζεις μεγάλες ρόδες για μικρούς αναβάτες, αφού κι αυτό το μέρος χρειάζεται προσαρμογή!

Με μεγάλους τροχούς θα είναι πιο εύκολη η διάβαση πάνω από λακούβες και εμπόδια, αλλά το ποδήλατο θα είναι πιο βαρύ και η στροφή θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

Είναι πιθανό το τιμόνι να απομακρυνθεί περισσότερο από τη σέλα και γενικά ο έλεγχος θα είναι δύσκολη υπόθεση για έναν άπειρο ποδηλάτη-παιδί. Εννοείται προέχει η ασφάλεια του παιδιού!

Πάτα φρένο

Τα καλά νέα είναι ότι τα φρένα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προσαρμογή και μπορούν να μοιάζουν με αυτά ενός ποδηλάτου για μεγάλους.

Φυσικά, θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στο τιμόνι, για να τα φτάνουν τα εκ των πραγμάτων μικρά δάχτυλα ενός παιδιού. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι μαλακά ώστε τα παιδιά να τα χειρίζονται ακόμα και με το μικρό δάχτυλό τους.

Αυτά όλα κι όλα!

Επανέλαβε μετά από μας: “Πάνω απ’όλα η ασφάλεια!” Πώς θα πιάσει το νόημα το παιδί, όμως; Όλοι οι κανόνες για να κάνουν ποδήλατο με ασφάλεια οι μικροί μας φίλοι σε αυτό το cartoon. Tip: Δες το μαζί με το παιδί!

Τσέκαρε την απόσταση από το τιμόνι

Μία σημαντική μέτρηση που συνήθως δεν προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των παιδιών είναι η απόσταση του κορμού από το τιμόνι.

Τα περισσότερα παιδιά στέκονται καλύτερα με όρθια πλάτη πάνω στο ποδήλατο, με συνέπεια να χρειάζεται το τιμόνι να είναι πιο ψηλά από τη σέλα και πιο κοντά. Γι’ αυτό και τα ποδήλατα BMX με ρόδες 20 ιντσών ή μικρότερες είναι άριστα για μικρότερες ηλικίες.

Μην κανονίσεις χωρίς τον ξενοδόχο

Τί θέλουμε να πούμε με αυτό;

Πάρε οπωσδήποτε το παιδί μαζί σου, ώστε να καθίσει στο κάθισμα του ποδηλάτου και να κρατήσει το τιμόνι.

Σε αυτή τη θέση, οι μύτες των ποδιών του θα πρέπει να ακουμπάνε στο έδαφος.

Για το ποδήλατο ενός αγοριού, βάλε το να σταθεί όρθιο πάνω από τον οριζόντιο σωλήνα, η απόσταση από τον καβάλο με τον οριζόντιο σωλήνα να είναι 2-3 εκατοστά .

Δεδομένου ότι ορισμένα μοντέλα ποδήλατων έχουν διαφορετικό στυλ , ο οδηγός αγοράς βάση μεγέθους των τροχών μπορεί να μην είναι ακριβής.

Τί να κάνεις στην περίπτωση αυτή;

Αν το παιδικό ποδήλατο που θα επιλέξεις έχει ένα μικρότερο πλαίσιο λόγω του στυλ του, η οριζόντια πάνω γραμμή του θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα άλλα ποδήλατα. Τσέκαρε ότι το ποδήλατο είναι ανάλογο με το μήκος των ποδιών του παιδιού!

Το πιο σημαντικό στην αγορά παιδικού ποδηλάτου είναι να πάρεις μαζί σου το παιδί, ώστε να μπορέσει να το δοκιμάσει και να δει αν είναι στα μέτρα του. Click to Tweet

Τελικά η αγορά παιδικού ποδηλάτου δεν είναι τόσο βουνό όσο νόμιζες, έτσι;

Εσύ τί πιστεύεις; Είναι το παιδικό ποδήλατο μια καλή επιλογή δώρου για τους μικρούς μας φίλους; Πες μας στα σχόλια!

Γράψε σχόλιο

Ακολούθησε μας για να ενημερώνεσαι όποτε δημοσιεύουμε κάτι ενδιαφέρον για την ποδηλασία!