κανόνες ποδηλάτου

Φανταζόμαστε ότι ακολουθείς διάφορους κανόνες προπόνησης, στην ποδηλασία σωστά; Όλοι το κάνουμε! 

Υπάρχει μια παγίδα, όμως. 

Κάποιοι απαρχαιωμένοι κανόνες προπόνησης σε περιορίζουν και δεν σε κάνουν καλύτερο ποδηλάτη.

Ώρα να τους καταρρίψεις και να ακολουθήσεις νέους!

Πώς;

Συνέχισε να διαβάζεις και θα τα μάθεις όλα!

Σπάσε τους κανόνες!

Οι ποδηλάτες είναι άλλο είδος ανθρώπου.

Ήρθε η στιγμή να μάθεις ολόκληρη την αλήθεια για όσα θεωρούσες δεδομένα στην προπόνησή σου. Πάμε λοιπόν να διορθώσουμε κάποιους κανόνες προπόνησης!

Ο κανόνας: Πάντα να κάνεις ζέσταμα και αποθεραπεία.

Ο σωστός κανόνας:

Ένα σωστό ζέσταμα είναι απαραίτητο, ειδικά πριν από αγώνα. Η αποθεραπεία, όμως, δεν είναι τόσο σημαντική. Click to Tweet

Η πραγματικότητα: Έρευνες σε πανεπιστήμιο στην Ουαλία έδειξαν ότι το ζέσταμα που περιλαμβάνει μέτριες μέχρι και σκληρές ασκήσεις βελτιώνει την υψηλού επιπέδου ποδηλασία κατά 3%. Αυτό διότι προετοιμάζει όλα τα μέρη του σώματος για μία απαιτητική διαδρομή από την αρχή. Έτσι, δεν αισθάνεσαι κουρασμένος και πονεμένος στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα.

Μετά από μία δύσκολη προσπάθεια, η αποθεραπεία θα αποτρέψει από το να κατέβει όλο το αίμα στα πόδια και να ζαλιστείς. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μειώνει το γαλακτικό οξύ ή βοηθά στο πρήξιμο.

Ο κανόνας: Πιες πριν διψάσεις.

Ο σωστός κανόνας: Πιες, αλλά μην το παρακάνεις.

Η πραγματικότητα: Μία μικρή αφυδάτωση δεν επηρεάζει την απόδοση ή τη θερμοκρασία του σώματος. Μία μελέτη από αθλητικό ινστιτούτο της Νότιας Αφρικής απέδειξε ότι οι ποδηλάτες που ήπιαν νερό σύμφωνα με τη δίψα τους απέδωσαν το ίδιο καλά με όσους ήπιαν λίγο παραπάνω νερό, ενώ δεν είχαν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος.

Ο κανόνας: Όταν κάνεις προπόνηση με βάρη, ξεκουράσου ανάμεσα στα sets.

Ο σωστός κανόνας: Συνέχισε να κινείσαι.

Η πραγματικότητα: Το να κάθεσαι μεταξύ των sets μειώνει το δυνατό κάψιμο θερμίδων. Μία έρευνα του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ έδειξε πως όσοι ξεκουράζονται για 1 λεπτό ή λιγότερο μεταξύ των sets διπλασιάζουν τη βελτίωση του μεταβολισμού τους σε σχέση με όσους κάθονται για τουλάχιστον 3 λεπτά.

Γυναίκα σε ποδήλατο.

Ο κανόνας: Οι κοιλιακοί ενισχύουν τον κορμό.

Ο σωστός κανόνας: Οι κοιλιακοί δεν έχουν αποτέλεσμα.

Η πραγματικότητα: Αντί για κοιλιακούς, δοκίμασε αυτό: ξάπλωσε σε ένα στρώμα και σήκωσε τα πόδια σου, ώστε οι μηροί να είναι κάθετοι με το έδαφος και τα γόνατα λυγισμένα κατά 90 μοίρες. Άπλωσε τα χέρια προς το ταβάνι. Πίεσε τους κοιλιακούς και σήκωσε τον κορμό από το στρώμα, ενώ ταυτόχρονα τεντώνεις τα πόδια ώστε να σχηματίσεις ένα V. Μείνε για 2 δευτερόλεπτα. Κάνε 3 set των 8 με 10 επαναλήψεων.

Ο κανόνας: Μην κάνεις προγράμματα μεταξύ καθημερινών αγώνων.

Ο σωστός κανόνας: Κάνε ασκήσεις εάν προπονείσαι για μία πολύ σκληρή διαδρομή.

Η πραγματικότητα: Εάν προπονείσαι για ένα σημαντικό στάδιο ή για ένα δυνατό event, η εξάσκηση την οποία διαδέχεται απόλυτη ξεκούραση στη συνέχεια βοηθά στο να χτίσεις αντοχή. Αυτό επειδή εξομοιώνει το τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Ο κανόνας: Στόχευσε στις 90 στροφές ανά λεπτό στο πετάλι.

Ο σωστός κανόνας: Δεν υπάρχει μαγική συνταγή.

Η πραγματικότητα: Μπορείς να αποδώσεις καλά μεταξύ 80 και 100 στροφών ανά λεπτό. Επέλεξε τον ρυθμό σου ανάλογα με τα επίπεδα του σώματός σου και τον εξοπλισμό.

Ο κανόνας: Stretching πριν και μετά.

Ο σωστός κανόνας:

Παρόλο που ένα σωστό ζέσταμα είναι απαραίτητο και βοηθάει στην αποφυγή τραυματισμών, το stretching μετά την άσκηση δεν είναι πάντοτε απαραίτητο. Click to Tweet

Η πραγματικότητα: Ερευνητές του πανεπιστημίου του Aberyswyth στην Ουαλία βρήκαν ότι ένα μέτριο προς έντονο ζέσταμα μπορεί να αυξήσει την απόδοση κατά 3%. Από την άλλη μεριά, το stretching μετά το τέλος της άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του αίματος από τους μύες. Δεν υπάρχει όμως στατιστική ένδειξη ότι το stretching βοηθάει στη μείωση του γαλακτικού οξέως ή του πιασίματος. Οι ειδικοί το λένε, όχι εμείς.

Ο κανόνας: Ποτέ μην κάνεις διαλειμματική προπόνηση τη μία μέρα πίσω από την άλλη.

Ο σωστός κανόνας: Μπορείς να το κάνεις αν προετοιμάζεσαι για κάποιον αγώνα.

Η πραγματικότητα: Αν προετοιμάζεσαι για κάποιον αγώνα, κάνοντας διαλειμματική προπόνηση για 2-3 ημέρες συνεχόμενα σε συνδυασμό με πλήρη ξεκούραση τις ημέρες που ακολουθούν. Έτσι βοηθάς τον οργανισμό σου να αυξήσει τη διάρκεια που μπορεί να παραμείνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Win win situation!

…και ακολούθησε καινούργιους!

Πάμε να δούμε μαζί μερικούς από τους πιο σημαντικούς κανόνες προπόνησης από τους Velominati, που θα σε κάνουν αποδεκτό στην ποδηλατική αδελφότητα. Μπορεί να μείνεις πίσω σε μια ανηφόρα, τουλάχιστον όμως θα το κάνεις με στυλ. Και φυσικά, με χιούμορ!

#1 Υπάκουσε στους κανόνες

#2 Να είσαι το παράδειγμα

Απαγορεύεται σε κάποιον που γνωρίζει τους κανόνες προπόνησης να βοηθάει κάποιον να τους σπάσει.

#3 Καθοδήγησε του Αμύητους

#4 Πρέπει να πονέσεις για να γίνεις καλύτερος

#5 Με το μυαλό ακολουθούν και τα πόδια

Το μυαλό σου είναι ο χειρότερος εχθρός σου. Ότι χρειάζεται να σκεφτείς καν’ το πριν βγεις για ποδήλατο. Μόλις ανέβεις στο ποδήλατο, άκου τα λάστιχα και νιώσε το ποδήλατο να ρολάρει.

#6 Τα tan lines πρέπει να διατηρούνται με ακρίβεια

Για κανέναν λόγο δεν πρέπει να σηκώνεις τα μανίκια και τα παντζάκια για να σβήσεις το μαύρισμα. Φυσικά τα αμάνικα μπλουζάκια απαγορεύονται.

#7 Ταίριασμα ανταλλακτικών

Οι επιλογές που έχεις είναι:

Α. Η σέλα να ταιριάζει με την ταινία, τα λάστιχα και το μαύρο.

Β. Η ταινία να ταιριάζει με το χρώμα του πλαισίου στον οριζόντιο και η σέλα στον κάθετο.

Γ. Η σέλα και η ταινία να ταιριάζουν με τα γράμματα του πλαισίου.

Δ. Εναλλακτικά όλα να είναι μαύρα.

#8 Αν ποδηλατείς με δύσκολες καιρικές συνθήκες είσαι “pro”

Κυριακάτικες ανοιξιάτικες βόλτες είναι απλά μια πολυτέλεια. Αυτοί που ποδηλατούν με κρύο και πολλή ζέστη, ανήκουν σε ένα ιδιαίτερο club. Αυτών που το πρωί πριν βγουν, κοιτάνε από την κουρτίνα και όταν βλέπουν βροχή σκάνε ένα πονηρό χαμόγελο.

Άνδρας ποδηλάτης.

#9 Ποτέ δεν γίνεται πιο εύκολο, απλά πας πιο γρήγορα

Όπως είπε και ο Greg Henderson: ”Η προπόνηση είναι σα να πολεμάς ένα γορίλα. Δεν σταματάς όταν κουραστείς εσύ. Σταματάς όταν κουραστεί ο γορίλας.”

#10 Δεν προηγείται η οικογένεια

Προηγείται το ποδήλατο. Σε μία συνέντευξη του Sean Kelly το 1984, είδε την γυναίκα του να ακουμπά πάνω στην Citroen AX του. Διέκοψε τη συνέντευξη για να της πει να μην το ακουμπάει γιατί μπορεί να κάνει σημάδι. Αυτή εκνευρισμένη του είπε, ότι στη ζωή του προηγείται το αυτοκίνητο, το ποδήλατο και μετά αυτή. Τότε ο Kelly απάντησε ότι έκανε λάθος. Πρώτο το ποδήλατο, μετά το αυτοκίνητο και μετά αυτή.

#11 Ο σωστός αριθμός ποδηλάτων στην κατοχή σου είναι n+1

Πολλοί λένε ότι πρέπει να έχεις 3 ποδήλατα. Κι όμως, ο σωστός αριθμός ποδηλάτων είναι ν+1. Όπου ν ίσον ο αριθμός ποδηλάτων που έχεις με τον περιορισμό του Χ-1. Όπου Χ ίσον ο αριθμός ποδηλάτων που θα σε χωρίσει η γυναίκα σου.

#12 Το κολάν να είναι μαύρο

Τα κολάν σου πρέπει να είναι βασικά μαύρα, με την εξαίρεση ίσως τα πλαϊνά που θα ταιριάζουν με το υπόλοιπο σετ.

#13 Σεβάσου τη φανέλα

Jerseys με το ουράνιο τόξο του Πρωταθλητή, του πρώτου της κατηγορίας κλπ μπορούν να φοριούνται μόνο από τους Πρωταθλητές και τους πρώτους της κατάταξης.

#14 Μάθε τι πρέπει να φοράς ανάλογα του τι κάνεις

Όχι σορτσάκια με κούρσα. Όχι κολάν με MTB, εκτός αν αγωνίζεσαι σε αγώνα XC. Τα κορμάκια μόνο για αγώνες Χρονομέτρου ή Cyclocross.

#15 Συστήσου

Αν βρεθείς ή πετύχεις ένα γκρουπάκι κατά τη βόλτα σου και θέλεις να κολλήσεις είναι ευγενικό και σωστό να συστήνεσαι και να ρωτάς αν μπορείς να μπεις στο γκρουπ. Αν σε πέρασαν, περίμενε να σε προσκαλέσουν και στη συνέχεια συστήσου. Αντιστοίχως, κάποιος που μπαίνει σε ένα γκρουπ και αρχίζει την πολυλογία θα πρέπει άμεσα να αποβάλλεται στην πρώτη ευκαιρία.

#16 Υπάρχουν μόνο 3 θεραπείες για τον πόνο

Αν νιώθεις πόνο στους τετρακέφαλους, ρίξε την προσοχή σου στους δικέφαλους ή τις γάμπες. Αν αρχίσουν να καίνε οι δικέφαλοι και οι γάμπες, ρίξε την προσοχή σου στους τετρακέφαλους Αν αισθάνεσαι αδύναμος και κουρασμένος, δες τον κανόνα #4.

#17 Ξέχνα τα κρεμαστάρια

Τα τσαντάκια δεν είναι αποδεκτά στις κούρσες. Μόνο στα MTB και αυτό σε εξαιρετικές συνθήκες.

#18 Απαγορεύονται οι τρόμπες στον σκελετό

Αμπούλες ή μικρές τρόμπες που μπαίνουν στην τσέπη είναι οι μόνες επιτρεπτές τρόμπες.

#19 Απαγορεύονται τα σακίδια

Σακίδια πλάτης δεν πρέπει ΠΟΤΕ να φοριούνται από κάποιον σε κούρσα. Αντιθέτως στο ΜΤΒ, είναι σικ.

Το ποδήλατο είναι ακριβό…

#20 Τα «όπλα» να είναι γυαλισμένα

Τα πόδια πρέπει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να είναι ξυρισμένα. Αν για κάποιον λόγο τα έχεις αφήσει αξύριστα, τουλάχιστον κανόνισε να κάνεις τους ξυρισμένους συναθλητές σου να “πονέσουν” πολύ.

#21 Τα πετάλια και τα παπούτσια για MTB έχουν τη θέση τους

Σε ένα ΜΤΒ.

#22 Όχι γείσο στο δρόμο

Τα κράνη για κούρσες μπορούν να φορεθούν για ΜΤΒ, αλλά ποτέ το αντίθετο.

#23 Φοράμε μόνο γυαλιά ποδηλασίας

Όχι πιλότου, ούτε sport, ούτε πρόσθετα σε γυαλιά μυωπίας.

#24 Ο σκελετός των γυαλιών φοριέται πάντα πάνω από τα λουριά του κράνους

Καμία εξαίρεση. Για διάφορους λόγους, που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν σημασία. Έτσι είναι.

#25 Ένας αγώνας ποδηλασίας δεν πρέπει να ακολουθεί ή να προηγείται από κολύμπι ή τρέξιμο.

Σε αυτή την περίπτωση δεν λέγεται αγώνας ποδηλασίας. Λέγεται δίαθλο ή τρίαθλο. Τίποτα από τα δύο δεν είναι αγώνας ποδηλασίας. Επίσης, να έχεις υπόψη σου ότι κολυμπάμε μόνο για να μην πνιγούμε και τρέχουμε μόνο όταν μας κυνηγούν. Ακόμα και τότε, τρέχουμε τόσο γρήγορα όσο χρειάζεται για να μην μας πιάσουν.

#26 Τα λάστιχα είναι για να ακουμπούν στο έδαφος

Είναι εντελώς μη αποδεκτό να γυρνάς το ποδήλατό σου ανάποδα, για οποιονδήποτε λόγο. Εκτός του ότι ρισκάρεις να σημαδέψεις τη σέλα, το τιμόνι και την ταινία, είναι εντελώς αντιPro. Click to Tweet

#27 Πίνε με στυλ

Απαγορεύονται παγούρια που ξεπερνούν τα 600ml. Είναι ΟΚ οι δύο παγουροθήκες αλλά χρησιμοποιούμε κυρίως την εμπρός. Παγούρι στην πίσω βάζουμε μόνο αν έχει και η μπροστά και τα παγούρια πρέπει να ταιριάζουν με κάτι από το σύνολο.

#28 Αερόμπαρες μόνο στα ποδήλατα χρονομέτρου

Για κανέναν λόγο δεν τοποθετούμε αερόμπαρες σε ποδήλατα δρόμου. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν αγωνιζόμαστε σε ατομικό χρονόμετρο που περιλαμβάνει κάποια ανάβαση. Για τα υπόλοιπα χρονόμετρα υπάρχουν super cool ποδήλατα χρονομέτρου.

#29 Όχι αυτοκόλλητα

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ποιός σε υποστηρίζει να καβαλάς, ποιον πολεμάς ή τι μάρκα εξοπλισμό αγοράζεις. Τα αυτοκόλλητα με το όνομά σου ή ό, τι άλλο επιτρέπονται μόνο αν είσαι Super Pro.

#30 Υποστήριξε το τοπικό σου κατάστημα

Ποτέ μην αγοράζεις ποδήλατα ή άλλα προϊόντα online. Το να πηγαίνεις στο γνωστό σου ποδηλατικό κατάστημα, να τους ζαλίζεις με εκατοντάδες ερωτήσεις και στο τέλος να αγοράζεις online, είναι σαν να πηγαίνεις με τη γυναίκα του καλύτερού σου φίλου και μετά να πηγαίνεις για μια μπύρα μαζί του.

#31 Κράτα τη γραμμή σου

Να είσαι προβλέψιμος στις κινήσεις σου και να μην κάνεις απότομες κινήσεις. Σε καμία περίπτωση να μην αλλάζεις τη γραμμή σου χωρίς να ειδοποιήσεις.

#32 Ποτέ με ακουστικά

Η ποδηλασία έχει να κάνει με το να βγαίνεις έξω και να απολαμβάνεις όλες τις συνθήκες. Δεν χρειάζεται να ακούς Queen ή ρεμπέτικα για να βγεις για ποδήλατο. Άκου τις ανάσες και νιώσε τον πόνο.

#33 Όχι καθρεπτάκια

Καθρέπτες έχει το αγροτικό ή το smart σου, όχι η κουρσάρα σου, ούτε το MTB σου. Ιδιαίτερα ούτε το κράνος σου. Αν κάποιος σου πούλησε τέτοιο εξοπλισμό, πήγαινέ τον πίσω και πάρε τα χρήματά σου, καθώς και αποζημίωση για ηθική βλάβη.

#34 Κάνε την αλλαγή σου

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι τσαμπατζήδες. Ίσως να νομίζεις ότι είσαι έξυπνος που κρύβεσαι μέσα στο γκρούπ και κλέβεις τη σειρά σου. Οι αγώνες, όμως, κερδίζονται με συνεργασία και ρίσκο. Το να «κλέβεις» τη σειρά σου είναι κάτι που όλοι καταλαβαίνουν και είναι ποδηλατικά «ανήθικο» εκτός αν έχεις ζητήσει την άδεια για κάτι τέτοιο, αναγνωρίζοντας ότι είσαι πιο αδύναμος από το υπόλοιπο γκρουπ.

#35 Τα κράνη μπαίνουν στον λαιμό

Όταν δεν το φοράμε, το κράνος το τυλίγουμε στο λαιμό και το τιμόνι και το αφήνουμε εκεί.

#36 Σεβασμός στο περιβάλλον

Το να κάνεις ποδήλατο δεν είναι δικαιολογία για να κάνεις σκουπίδια. Δεν πετάμε ποτέ κάτω τα άδεια τζελάκια, τα περιτυλίγματα ή τις σκασμένες σαμπρέλες. Γεμίζουμε τις τσέπες μας και τα πετάμε όταν φτάσουμε σπίτι.

#37 Να είσαι αυτάρκης

Αν δεν έχεις αυτοκίνητο συνοδείας πίσω σου, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αλλάξεις σαμπρέλα ή ελαστικό μόνος σου, έχοντας τα απαραίτητα αξεσουάρ μαζί. Το να περιμένεις άλλους να σε βοηθήσουν επειδή δεν μπορείς μόνος σου είναι εντελώς αντι Pro.

#38 Μην πετάς ρόδα

Ποτέ μην πετάς ρόδα στον συναθλητή σου. Να σέβεσαι αυτόν που θέτει το ρυθμό και πάντα να τον ακολουθείς.

#39 Δεν βγάζουμε ποτέ το μεγάλο δίσκο

Αν η κλίση μεγαλώνει, τότε πατάμε πιο δυνατά. Η μόνη αποδεκτή χρήση του μικρού δίσκου είναι όταν η κλίση ξεπερνά το 20%.

#40 Τα αγωνιστικά νούμερα είναι για τους αγώνες

Βγάλε τα από το ποδήλατο ή το κράνος σου πριν την επόμενη προπόνηση ακόμα και αν το ποδήλατο φαίνεται super cool.

Οι ποδηλάτες έχουν το δικό τους savoir vivre. Πρέπει άραγε να ταιριάζει η κάλτσα με το παπούτσι; Επιβάλεται να ακολουθείς πιστά το πρόγραμμα προπόνησης; Δες το top 10 των ποδηλατικών κανόνων για να σπάσεις σε αυτό το βιντεάκι! Spoiler: Περιλαμβάνονται μπαγκέτες.

Όλα κι όλα, οι κανόνες προπόνησης, και όχι μόνο, είναι για να σπάνε, σωστά;

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δεις τι σου ταιριάζει και να το ενσωματώσεις στην προπόνησή σου!

Εσύ ποιόν θεωρείς απαραβίαστο κανόνα στην ποδηλασία; Πες μας στα σχόλια!

Γράψε σχόλιο

Ακολούθησε μας για να ενημερώνεσαι όποτε δημοσιεύουμε κάτι ενδιαφέρον για την ποδηλασία!