running quote

Σίγουρα έχεις ορκιστεί αιώνια πίστη στην ποδηλασία, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να δώσεις μια ευκαιρία και στο τρέξιμο;

Το τρέξιμο είναι μία εκπληκτική γυμναστική! Μας δίνει τη δυνατότητα να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα, ενώ παράλληλα γυμνάζει σώμα και πνεύμα.

Επίσης, είναι από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στη χώρα μας κυρίως, γιατί όλοι οι άνθρωποι γεννηθήκαμε για να τρέχουμε! Κι εκτός αυτού, είναι μια καταπληκτική δωρεάν γυμναστική.

Πριν αποφασίσεις όμως αν θα μπει το τρέξιμο στο πρόγραμμα προπόνησής σου, επιβάλλεται να μάθεις κάποια πράγματα γι’ αυτό, σωστά;

Μην ανησυχείς, σε έχουμε! Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις…

Όλοι αρχίζουν από κάπου

τρεξιμο
Τρέξιμο στην άμμο.

Κάθε δρομέας έχει τη δική του μοναδική δρομική ιστορία.

Πώς ξεκίνησε, γιατί ξεκίνησε, τι τον κράτησε στο ταρτάν, στο δρόμο, στο βουνό. Όλοι έχουν μία παρόμοια ιστορία να διηγηθούν… Για τα πρώτα βήματα, τις πρώτες δυσκολίες, πώς τις υπερέβησαν, πώς οδηγήθηκαν στο επόμενο βήμα, για να φτάσουν να έχουν μία πλούσια, γεμάτη συγκινήσεις δρομική δραστηριότητα.

Πώς όμως φτάνει κανείς σε αυτό το σημείο;

Συνήθως, στην αρχή όλοι ξεκινάμε πολύ απλά, σχεδόν πρωτόγονα. Μία φόρμα, ένα κοντομάνικο και – τι άλλο; – ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Αυτά τα τελευταία, μεταξύ μας, στην αρχή μπορεί να είναι κι εντελώς ακατάλληλα.

Γιατί;

Επειδή μπορεί να είναι ό,τι έχει ξεμείνει από παλιές αθλητικές δραστηριότητες, όπως μπάσκετ, αερόμπικ ή τέννις. Το προσπερνάμε ,όμως, προς το παρόν!

Πολύ γρήγορα, όσοι “κολλάμε” το μικρόβιο του τρεξίματος, ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει ειδικός εξοπλισμός που μπορεί να κάνει το τρέξιμο ακόμα πιο όμορφο! Βλέπε παπούτσια, μπλουζάκια, γκατζετάκια και πολλά άλλα… Είναι φτιαγμένα για να δίνουν στη νέα μας αθλητική ασχολία άλλον αέρα και όψη.

Τις περισσότερες φορές ξεκινάμε τρέξιμο δειλά-δειλά με μία φόρμα κι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, τα οποία πιθανότατα είναι ακατάλληλα γι' αυτή την ασχολία! Click to Tweet

3…2…1…πάμε!

jogging
Jogging στην πόλη.

Και ξεκινάμε…

Στην αρχή λογικά τρέχουμε μόνοι μας.

Όντας αρχάριοι και συνήθως πιο αργοί από τους άλλους που τρέχουν γύρω μας, ξεκινάμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε.

Σε λίγο όμως η ταχύτητα και τα χιλιόμετρα αυξάνονται, κοινωνικοποιούμαστε και πιάνουμε νέες δρομικές φιλίες με ανθρώπους που ίσως είναι λίγο περισσότερο σχετικοί από μας. Και τότε ξεκινάμε να ακούμε για ρυθμό, ταχύτητα, διαλειμματικές προπονήσεις, fartlek, long runs, tempo runs…

Ο κατάλογος είναι αρκετά μεγάλος, τόσο ώστε να σκεφτούμε ότι, αφού τρέχουμε που τρέχουμε, μήπως να μην τρέχουμε στα κουτουρού;

Επόμενο βήμα: Έρευνα

running infographic
Running infographic για τα οφέλη του τρεξίματος.

Το επόμενο στάδιο είναι εκείνο της έρευνας.

Γιατί αν είναι να κάνεις αυτό το είδος γυμναστικής, τουλάχιστον κάντο σωστά!

Ίσως να έχεις ήδη ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη σου που έχει να κάνει με τις αρχές του τρεξίματος. Πραγματικά, υπάρχουν άπειρα βιβλία γραμμένα από βετεράνους δρομείς. Περιέχουν πολύτιμες οδηγίες, εμπειρίες και συμβουλές για όσους θέλουν να ξεκινήσουν να τρέχουν λίγο πιο τεχνικά.

Οι προσωπικές εμπειρίες γνωστών δρομέων, ο δομημένος τρόπος που έχουν ακολουθήσει για να φτάσουν να τερματίσουν έναν αγώνα, οι συμβουλές πάνω σε ζητήματα διατροφής, σωστής ένδυσης, ενυδάτωσης αλλά και τρόπου σκέψης, είναι εξαιρετικά χρήσιμες στην αρχή!

Στα βιβλία αυτά βρίσκουμε επίσης έτοιμα προγράμματα γυμναστικής για αρχαρίους, μέσους και προχωρημένους δρομείς. Με αυτά τα προγράμματα μπορεί κάποιος να πετύχει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα και μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν στα πρώτα μας βήματα! Όχι τόσο για να κάνουμε κάποια σημαντική επίδοση, αλλά για να μπούμε στον τρόπο που σκέφτεται και δρα ένας δρομέας.

Οι διαφορετικού τύπου προπονήσεις, τα αυξανόμενα χιλιόμετρα, οι εβδομάδες με λιγότερο φόρτο, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να αποκτήσουμε μία δρομική μανιέρα. Click to Tweet

Και ας το παραδεχτούμε, παίρνουμε και λίγη από τη μαγεία του ανθρώπου που γράφει!

Το ήξερες ότι έστω και 5 λεπτά τρέξιμο την ημέρα μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα στην υγεία σου; Δεν μας πιστεύεις; Δες το παρακάτω βίντεο!

To internet είναι φίλος σου

τρεξιμο ερευνα
Έρευνα στο διαδίκτυο.

Άπειρα προγράμματα για την προετοιμασία ενός αγώνα, είναι εύκολο να βρούμε και στο internet. Αρχικά βάζεις κάποια προσωπικά σου δεδομένα, όπως π.χ. ηλικία, καλύτερη επίδοση σε αντίστοιχη απόσταση κτλ. Έπειτα, παίρνεις μία τυποποιημένη μεν, στα μέτρα σου δε, προπόνηση, αφού ο υπολογιστής έχει συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους.

Συμφέρει, όμως, να κάνεις κάτι τέτοιο;

Συνήθως, σε τέτοιου είδους λύσεις, καταφεύγουμε όταν έχουμε αρχίσει να έχουμε μία κάποια μικρή εμπειρία και θέλουμε να πάρουμε μία πιο “στα μέτρα μας” καθοδήγηση.

Παρόλα αυτά, και σε αυτή την περίπτωση, οι οδηγίες είναι αρκετά “απρόσωπες” και καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί στην εφαρμογή τους.

Ο προπονητής επιβάλλεται

προπονηση τρεξιμο
Προπόνηση με τρέξιμο.

Κάποτε έρχεται εκείνη η στιγμή, που οι περισσότεροι από μας χρειαζόμαστε “κάποιον να μας προσέχει”.

Η καθοδήγηση είναι πολύτιμη από έναν δάσκαλο, από έναν προπονητή που θα μας γνωρίζει και θα είμαστε γι’ αυτόν μια οντότητα. Όχι άλλη μία data base σε ένα παγκόσμιο σύστημα προπονητικής συνταγογράφησης.

Τί γίνεται όταν ένας άνθρωπος που έχει γνώση των αρχών της προπονητικής και παράλληλα ξέρει τις αδυναμίες, αλλά πάνω από όλα τις δυνατότητές μας, αναλάβει να μας προπονήσει;

Θα αλλάξουν πολλά από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το τρέξιμο, αλλά κυρίως, για το δικό μας τρέξιμο.

Έρχεται πάντα η στιγμή που θα χρειαστούμε την καθοδήγηση κάποιου προπονητή για να συνεχίσουμε σωστά την προσπάθειά μας! Click to Tweet

Ποιός είναι ο σωστός προπονητής;

Παλιός αθλητής, καθηγητής σωματικής αγωγής ή προπονητής… Πρέπει να διαλέξουμε έναν άνθρωπο που θα “ταιριάζουν τα χνώτα μας”, θα μας εμπνέει αλλά και θα καταλάβει με ποιό τρόπο ανταποκρινόμαστε καλύτερα στο πρόγραμμα.

Γιατί, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η δέσμευση ότι θα αφήσουμε κάποιον άλλον να κάνει κουμάντο και να μας καθοδηγεί, σημαίνει ότι παραδίδουμε σε αυτόν μεγάλο κομμάτι της δρομικής μας ανεξαρτησίας!

Δουλεύοντας με έναν άλλον άνθρωπο δεν σημαίνει μόνο ότι εκτελούμε ένα πρόγραμμα που εκείνος μας δίνει.

Σημαίνει ότι ακούμε συμβουλές που αφορούν προσωπικά εμάς, συζητάμε, επικοινωνούμε τους προβληματισμούς μας, τροποποιούμε και δοκιμάζουμε άλλες μεθόδους αν κάποιες από αυτές που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα δεν μας ταιριάζουν.

Η εμπειρία κάποιου που μπορεί να μας την περάσει μέσα από τον τρόπο που μας προπονεί, οι λεπτές ισορροπίες των ορίων και των αντοχών που πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη, ο έπαινος ή η παρότρυνση για περαιτέρω προσπάθεια… Όλα είναι στοιχεία που μόνο μέσα από την αληθινή και προσωπική σχέση μπορούμε να πάρουμε.

Σίγουρα τα βιβλία και το internet είναι πολύτιμα εργαλεία. Όμως, τίποτα δεν φτάνει την πραγματική ανθρώπινη διάδραση, την αίσθηση ότι έχεις κάποιον που σε γνωρίζει. Click to Tweet

Κάποιον που βλέπει τι μπορείς να κάνεις πριν καν εσύ ο ίδιος να έχεις αίσθηση των δυνατοτήτων σου. Κάποιον που σου εμπνέει ασφάλεια, αλλά και εμπιστοσύνη! Ένας καλός προπονητής θα δικαιώσει απόλυτα την απόφασή σου να ξεκινήσεις αυτή τη γυμναστική.

Είναι μοναδική η αίσθηση ότι δεν τρέχεις μόνο για σένα, αλλά και για να δικαιώσεις τον άνθρωπο που ασχολήθηκε μαζί σου. Τον άνθρωπο που έδωσε από το χρόνο του για να μπορέσεις εσύ να πετύχεις το στόχο σου.

Αυτή η αίσθηση είναι μία από τις πιο φορτισμένες συναισθηματικά αισθήσεις την ώρα της προσπάθειας. Είναι ανεκτίμητη η αίσθηση του σεβασμού και της προσφοράς προς εκείνον που σε έφερε εκεί: στον τερματισμό.

Κι αν πέσεις σε προπονητικό τέλμα;

τρεξιμο γυμναστικη
Ζέσταμα για τρέξιμο.

Μπορεί να έχεις ξεκινήσει την προπόνησή σου δυναμικά και να συνεχίζεις γεμάτος όρεξη. Σίγουρα, όμως, κάποια στιγμή θα έρθει μια προπονητική καμπή στο τρέξιμο.

Από ένα σημείο και μετά, ο ρυθμός που τρέχεις δεν μπορεί να αυξηθεί και το σημείο – χρονικά- που έρχεται η κόπωση παραμένει το ίδιο.

Μπορεί αυτό να βελτιωθεί; Και, αν ναι, πώς;

Φυσικά και σου έχουμε όλες τις λύσεις!

1.Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Το να βελτιώσουμε τη δύναμη στο σώμα μας, θα μας κάνει πιο παραγωγικούς στο τρέξιμο μας διανύοντας μεγαλύτερη απόσταση- πιο ξεκούραστα μετά από ένα διάστημα σωστής εκγύμνασης με αντιστάσεις. Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Είτε με λάστιχα, είτε απλά με ασκήσεις στις οποίες η μόνη αντίσταση έρχεται από το σώμα μας και τη βαρύτητα.

2.Άλματα

Οι ασκήσεις με άλματα θα βελτιώσουν τόσο τη δύναμη και αλτικότητα, όσο και την ικανότητα του σώματος για την αντιμετώπιση των κραδασμών. Ο διασκελισμός μας μετά από μερικές προπονήσεις με άλματα, όσο και ο μυϊκός συντονισμός, θα βελτιωθεί.

3.Σπριντ

Άλλαξε μία μέρα από το συνεχόμενο τρέξιμο σου σε διαλειμματική προπόνηση. Kάνε ένα καλό ζέσταμα και αντί για συνεχόμενο τρέξιμο κάνε 10-15 ευθείες με διάλλειμα ενδιάμεσα. Θα βελτιώσεις την ταχύτητά σου κάνοντας το ρυθμό σου να ανέβει γενικότερα.

Λοιπόν, τί λες;

Θα “προδώσεις” έστω για λίγο την ποδηλασία για το τρέξιμο; Χρησιμοποίησε τις πληροφορίες και συμβουλές που σου δώσαμε για το κάνεις σωστά! Και φαντάσου απλά τα θεαματικά αποτελέσματα που θα έχεις αν συνδυάσεις αυτά τα 2 είδη άσκησης…

Για πες μας, σου αρέσει το τρέξιμο; Θα το συνδύαζες με την ποδηλατική σου προπόνηση;

Και, φυσικά, αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μη διστάσεις να το μοιραστείς στα social media!

Γράψε σχόλιο

 
Ακολούθησε μας για να ενημερώνεσαι όποτε δημοσιεύουμε κάτι ενδιαφέρον για την ποδηλασία!