ποδήλατο εσωτερικού χώρουΏρα να ξεχάσεις όσα ήξερες για το indoor cycling! Ολοένα και περισσότερες νέες τάσεις και μέθοδοι εκγύμνασης με βάση την ποδηλασία εσωτερικού χώρου εμφανίζονται, υποσχόμενες να πάνε την προπόνησή σου σε άλλο επίπεδο.

Το αποτέλεσμα;

Τα δεδομένα των προπονήσεων εντός γυμναστηρίου αλλάζουν και οι επιλογές σου αυξάνονται!

Τί να διαλέξεις όμως, indoor cycling ή wattbike; Δεν έχεις ιδέα τί είναι τι;

Μέχρι το τέλος του άρθρου θα έχεις γίνει expert και στα δύο και θα ξέρεις:

INDOOR CYCLING

Προπόνηση με στατικά ποδήλατα.

Τί είναι το indoor cycling;

Εσύ έχεις ακούσει για το indoor cycling;

Αν όχι, τότε επιβάλλεται!

Η ποδηλασία εσωτερικού χώρου είναι το απόλυτο αερόβιο πρόγραμμα, που εστιάζει στην αντοχή και τη δύναμη του ασκούμενου.

Τα υψηλής έντασης σπρίντ, οι ανηφόρες αλλά και τα “ντεμαράζ” θα σε φτάσουν στα όριά σου!

Απαραίτητα εργαλεία για την προπόνησή μας είναι τα ειδικά στατικά ποδήλατα, τα οποία με τη βοήθεια της “αντίστασης” που έχουν, μας επιτρέπουν να προσαρμόσουμε το βαθμό δυσκολίας.

Ποιό πρόγραμμα indoor cycling σου ταιριάζει;

Τα προγράμματα περιστροφής πεταλιών, επί το ελληνικότερον, χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες και μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα.

Είτε το spinning με στόχο την γυμναστική, ευεξία και ένα καλίγραμμο σώμα – ή σαν indoor riding/cycling για βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, ενδυνάμωση του ποδηλάτη, βελτίωση του τρόπου που πεταλάρουμε κλπ.

Εσύ ποιο προτιμάς;

‘Οποιο κι αν επιλέξεις, σε κάθε περίπτωση καλύπτονται απόλυτα όλα τα γούστα και επίπεδα προπόνησης.

Προγράμματα για ποδηλασία εσωτερικού χώρου υπάρχουν ατομικά ή ομαδικά, σε μεγάλες ή μικρότερες αίθουσες, με socialising ή racing χαρακτήρα, με προβολές διαδρομών ή/και απεικόνηση των πραγματικών watt που παράγουμε κατά το πεταλάρισμά μας.

Διάλεξε spinning για καλίγραμμο σώμα και ευεξία, ενώ αν θέλεις να πετύχεις βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και ενδυνάμωση, προτίμησε το indoor cycling. Click to Tweet

Τί συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος indoor cycling;

Ένα μάθημα indoor cycling, διαρκεί από 30′ έως και μία ώρα, με τεράστια ποσοστά καύσης θερμίδων σε σχέση με άλλες μορφές άσκησης, που κυμαίνονται από 400 έως και περισσότερες από 1.000 θερμίδες.

Τι ακριβώς όμως γίνεται μέσα σε μία αίθουσα indoor cycling;

Όλοι οι ασκούμενοι έρχονται λίγα λεπτά νωρίτερα από την ώρα του μαθήματος και με τη βοήθεια του instructor προσαρμόζουν τα ειδικά ποδήλατα στα μέτρα τους (ύψος σέλας, ύψος τιμονιού κλπ.), ώστε να νιώσουν άνετα, αλλά και να έχουν σωστή και ασφαλή θέση πάνω στο ποδήλατο.

Οι ασκούμενοι ανεβαίνουν στα ποδήλατά τους έτοιμοι για μάχη! Ο instructor δίνει το σύνθημα και η μαγεία της προπόνησης ξεκινά.

Είναι το indoor cycling η κατάλληλη προπόνηση για σένα;

Τα οφέλη της ποδηλασίας εσωτερικού χώρου.

Η ποδηλασία κλειστού χώρου ταιριάζει και απευθύνεται σε όλους χωρίς εξαιρέσεις, από το νέο ασκούμενο μέχρι και τον επαγγελματία ποδηλάτη. Το επίπεδο δυσκολίας ή η ταχύτητα με την οποία ποδηλατούμε καθορίζεται πάντα από εμάς, στα πλαίσια και υπό τις οδηγίες που μας δίνει ο instructor μας.

Πιο συγκεκριμένα;

Μπορείς είτε να το “κάψεις”, σαν να έχεις ακόμη μια αγωνιστική μέρα, είτε να κάνεις μια καθημερινή γυμναστική, προβάλλοντας τον καλύτερό σου εαυτό και δίνοντας έμφαση σε «κομμάτια» σαν να ποδηλατούσες στο δρόμο. Όπως π.χ. ανηφορικά κομμάτια με μεγάλη αντίσταση και λίγες περιστροφές, ώστε να αυξήσεις τη δύναμή σου ή γρήγορα σπριντ με πολλές περιστροφές στα πόδια σου αυξάνοντας την ταχύτητά σου, πάντα στους έντονους ρυθμούς της μουσικής.

Ό, τι διάθεση κι αν έχεις λοιπόν, υπάρχει η κατάλληλη προπόνηση για σένα!

Ποιά είναι τα είδη indoor cycling;

Το indoor cycling όπως και πολλά προγράμματα εκγύμνασης διαφοροποιούνται σε Brand names, έχοντας όλα το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή την προπόνηση με ποδήλατο σε εσωτερικό χώρο. Η κάθε εταιρία έχει τις δικές της πινελιές και διαφοροποιήσεις που το κάνουν μοναδικό.

Τα πιο γνωστά είδη indoor cycling (brand names), είναι το RPM της εταιρείας Les Mills, το Keiser m3 Indoor cycling και φυσικά το Spinning της Mad Dogg Athletics.

WATTBIKE

Wattbike.

Τι είναι το wattbike;

Τί είναι αυτό που κάνει τα wattbikes τόσο διάσημα και περιζήτητα από ομάδες, αθλητές, τριαθλητές, ποδοσφαιριστές και αθλούμενους κάθε επιπέδου;

Μείνε μαζί μας για να μάθεις!

Ξέχνα ό, τι ξέρεις για το spinning!

Το wattbike δεν είναι ποδήλατο spinning. Είναι ένα κανονικό ποδήλατο, απλά για χρήση σε εσωτερικό χώρο και το απόλυτο εργαλείο προπόνησης, προετοιμασίας, ενδυνάμωσης και αποκατάστασης από τραυματισμούς – όποιο άθλημα και να κάνεις.

Πότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το wattbike;

Το wattbike θα χρησιμοποιηθεί όταν ο καιρός είναι βροχερός ή όταν έχει πολλή ζέστη. Επίσης όταν έξω είναι σκοτάδι ή/και από ανθρώπους που για τον οποιοδήποτε λόγω αισθάνονται άβολα να ποδηλατήσουν σε εξωτερικό χώρο.

Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί όταν θέλουμε να εκτελέσουμε συγκεκριμένη διαλειμματική προπόνηση, σε ιδανικές συνθήκες, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές και χωρίς κίνδυνο από τρίτους ή απώλεια ελέγχου από την κούρασή μας. Μπορούμε να κάνουμε τα κομμάτια μας με ακρίβεια και να τα επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά χωρίς να μας ενοχλεί κανείς.

Ανεκτίμητο, έτσι;

Επίσης, είναι ένα απόλυτο εργαλείο για την μέτρηση των αθλητικών μας επιδόσεων στη ζεστασιά του σπιτιού μας!

Προτίμησε το wattbike σε περίπτωση που λόγω καιρικών συνθηκών δεν μπορείς να ποδηλατήσεις έξω ή όταν θες να κάνεις διαλειμματική προπόνηση σε ιδανικές συνθήκες. Click to Tweet

Πώς λειτουργεί το wattbike;

Το wattbike απεικονίζει live όλες μας τι πεταλιές σε ένα γράφημα που δεν θα το συναντήσεις πουθενά αλλού!

Τι σημαίνει αυτό;

Με συχνότητα καταγραφής δεδομένων 100 φορές το δευτερόλεπτο, η ακρίβεια στο στροφόμετρο και το βατόμετρο είναι απλά ασύλληπτη και η απεικόνιση της πεταλιάς μας “εκπαιδεύει” στο να ποδηλατούμε αποτελεσματικότερα.

Ξέχασε την αίσθηση των 15 λεπτών που βαριέσαι και θες να κατέβεις από το ποδήλατο!

Το γράφημα και η ανάλυση των δεδομένων του wattbike είναι απλά εθιστικά. Τα χιλιόμετρα περνούν ευχάριστα και η προσοχή μας επικεντρώνεται στο πως θα πεταλάρουμε σωστά!

Αποτέλεσμα;

Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσουμε το ποδήλατό μας στο δρόμο, η διαφορά στο στροφάρισμά και στην τεχνική μας θα είναι παραπάνω από αισθητή.

Ποιά είναι τα συστήματα λειτουργίας του wattbike;

Το wattbike έχει δύο συστήματα λειτουργίας.

Ποιά είναι αυτά;

Η ρύθμιση της αντίστασης γίνεται, είτε με τον εγκλωβισμό ποσότητας αέρα που περνά μέσα από μια έλικα, είτε μαγνητικά – φρενάροντας τον βαρύ δίσκο αντίστασης. Ο συνδυασμός τον δύο συστημάτων επιτρέπει υψηλή περιστροφή (cadence) με ελαφριά αντίσταση (για προπονήσεις αντοχής ή/και βελτιώνοντας το καρδιοαναπνευστικό μας ή αναρρώνοντας από έναν τραυματισμό) αλλά επίσης και χαμηλή συχνότητα πεταλαρίσματος με πολύ μεγάλη αντίσταση (για προπόνηση δύναμης, εκκινήσεις, προσομοίωση απότομης κλίσης, κλπ).

Πιο συγκεκριμένα;

Το “αερόφρενο” με διαβάθμιση από το 1 έως το 10 προσομοιώνει τον τρόπο που ποδηλατούμε στον δρόμο και τις αλλαγές των ταχυτήτων στο σασμάν μας ,ενώ η μαγνητική αντίσταση μας επιτρέπει να επιλέγουμε την κλίση σε ανηφόρα.

Γιατί να επιλέξεις το wattbike;

Προπόνηση με wattbike.

Το wattbike είναι ουσιαστικά ένα κανονικό ποδήλατο με το οποίο μπορούμε να μετράμε δεδομένα με ακρίβεια!

Γι’ αυτό τον λόγο δεν έχει λειτουργία για αλλαγή της αντίστασης ηλεκτρονικά. Στο wattbike μας ενδιαφέρει η δύναμη και το έργο που παράγει ο αθλητής.

Πέρα απ’ αυτό, χρησιμοποιείται συστηματικά για την βελτίωση της τεχνικής μας.

Πώς γίνεται αυτό;

Εάν δεν στροφάρουμε σωστά και συμμετρικά, με πλήρη περιστροφή των πεταλιών χρησιμοποιώντας όλους τους μυς των ποδιών μας, τα βατ δεν θα είναι σταθερά και θα έχουν μεγάλη διακύμανση. Κάτι τέτοιο συμβαίνει σε όλα τα είδη προπονητηρίων που έχουν ηλεκτρονική λειτουργία αντίστασης που ουσιαστικά δεν βοηθά στην εξέλιξη της τεχνικής μας.

Ακόμα και πολύ έμπειροι χρήστες, με πολλά χρόνια χρήσης προπονητηρίων με ηλεκτρονική ρύθμιση της αντίστασης, θα διαπιστώσουν αμέσως το τεράστιο κίνητρο του να προσπαθείς σε κάθε πεταλιά να ελέγξεις μόνος σου το ρυθμό περιστροφής και την δύναμη (βατ)!

Συναρπαστικό, έτσι;

Ποιά είναι τα είδη wattbike;

Το wattbike διατίθεται σε δύο εκδόσεις: Tην PRO και την TRAINER.

Η διαφορά μεταξύ τους; Η αντίσταση κύλησης.

Ποιά να διαλέξεις, όμως;

Η έκδοση PRO είναι πραγματικά για δυνατούς αθλητές! Εάν όμως το wattbike χρησιμοποιείται από όλη την οικογένεια ή πολλούς χρήστες, προτίμησε το TRAINER.

Πολλοί ποδηλάτες, ειδικά σπριντερ και ποδηλάτες πίστας χρησιμοποιούν τα προπονητήρια για προπόνηση με πολλές στροφές σε χαμηλά βατ. Στην έκδοση PRO, ακόμα και στην χαμηλότερη αντίσταση για να στροφάρεις στις 130 στροφές χρειάζεται να “πατήσεις” με 360 βατ.

Ένας αθλητής πίστας θα στροφάρει συχνά μέχρι και 160 στροφές το λεπτό κάτι που απαιτεί περισσότερα από 500 βατ. Εάν κάποιος επιθυμεί να στροφάρει σε υψηλή συχνότητα με λίγα βατ θα πρέπει να προτιμήσει το TRAINER.

Το καλύτερο απ’ όλα;

Στο λογισμικό του περιέχει τεστ με τα οποία μπορείς να συγκρίνεις τις επιδόσεις σου με αθλητές υψηλού επιπέδου ή να συνδεθείς σε κάποιο πρόγραμμα βίντεο όπως το SUFFERFEST ή το ZWIFT ή το TRAINER ROAD.

Αν είσαι δυνατός αθλητής προτίμησε την έκδοση wattbike Pro, ενώ αν το wattbike πρόκειται να χρησιμοποιείται από πολλούς χρήστες, διάλεξε την έκδοση Trainer. Click to Tweet

Ποιό είναι το αξεπέραστο χαρακτηριστικό του wattbike;

Εκεί που το wattbike δεν έχει πραγματικά αντίπαλο είναι η καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων!

Ικανό να εκτελέσει με ακρίβεια ακόμα και εργομετρικό τεστ με δεδομένα τόσο κατά την διάρκεια, αλλά και μετά την άσκηση. Πάνω από 40 μεταβλητές καταγράφονται όπως η δύναμη, οι παλμοί, συχνότητα περιστροφής, αποτελεσματικότητα πεταλιάς, διάρκεια και γωνία μέγιστης δύναμης, ισορροπία ανάμεσα σε δεξί και αριστερό πόδι.

Φοβερό;

Σε τι διαφέρει το wattbike από άλλες μορφές προπόνησης;

Η βασική διαφορά του wattbike και το πλεονέκτημά του σε σχέση με οποιοδήποτε προπόνηση εσωτερικού χώρου είναι η απλότητά του!

Δεν χρειάζεται να έχεις δεύτερο ποδήλατο για το προπονητήριό σου, ούτε ειδικά λάστιχα. Δεν χρειάζεται να ελέγχεις το καλιμπράρισμα κάθε φορά ή όλους εκείνους τους παράγοντες που θα σου δώσουν ακρίβεια στην μέτρηση των βατ.

Απλά ανεβαίνεις στο wattbike και αρχίζεις να πεταλάρεις. Το wattbike δεν χρειάζεται ποτέ καλιμπράρισμα!

Γιατί θα κολλήσεις με το wattbike;

Θα το προτιμήσεις για την απίστευτη λειτουργία εκμάθησης και σκαναρίσματος πεταλιάς, τη ρεαλιστική αίσθηση ποδηλάτου, την ευκολία στην χρήση, την ακρίβεια του βατόμετρου, την ανάλυση των δεδομένων και την συνδεσιμότητα ANT+.

Σαφέστατατα μια κατηγορία από μόνο του – το μοναδικό “πραγματικό” ποδήλατο με “πραγματικό” βατόμετρο ακριβείας.

Είναι η ιδανική επιλογή για πραγματική προπόνηση ποδηλασίας αθλουμένων κάθε επιπέδου, αποκατάσταση από τραυματισμούς, ειδικές ανάγκες εκγύμνασης, δρομείς και τριαθλητές που επιθυμούν αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα!

Τσέκαρε αυτό το βίντεο για να μάθεις τα πάντα για το wattbike και όλα τα super χαρακτηριστικά του. Ναι, φυσικά και έχει ειδική βάση για ipad, ώστε να βλέπεις σε πραγματικό χρόνο την απόδοσή σου (και όχι μόνο)!

Τελικά εσύ τί θα επιλέξεις, indoor cycling ή wattbike;

Όποια επιλογή κι αν κάνεις, ετοιμάσου για δυνατές προπονήσεις και θεαματικά αποτελέσματα! Αν θέλεις να μάθουν και οι φίλοι σου για το indoor cycling και το wattbike, μη διστάσεις να μοιραστείς αυτό το άρθρο στα Social Media!

Γράψε σχόλιο

 
Ακολούθησε μας για να ενημερώνεσαι όποτε δημοσιεύουμε κάτι ενδιαφέρον για την ποδηλασία!